Allemaal

Vorige week stond ik op het Inspiratiefestival in Amersfoort. Deze keer niet als bezoeker, maar met een eigen stand. Het deed mij een beetje denken aan het winkeltje spelen van vroeger; je eigen plek mooi inrichten en kijken wie er langskomt.

Op zich heb ik er geen moeite mee om voor mijn product te ‘staan’. Ik geloof erin en deel dat graag met anderen. Het is wel even zoeken dat je geen mooie spulletjes verkoopt: behalve dan die leuke weggevers… Wat ik onder andere te bieden heb is begeleiding bij verlies en rouw. Niet meteen een onderwerp waarvan je denkt; ‘Ja! Laten we het daar eens gezellig over gaan hebben.’

Maar wel een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben. Iedereen komt verlies tegen in zijn of haar leven, in allerlei vormen. Ik wil graag bereiken dat we daarbij stilstaan, op het moment zelf of preventief. Bij het laatste kun je denken aan het bewust maken van het onderwerp, zodat iemand zich wat bekwamer voelt als het zich daadwerkelijk voordoet. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van een gastles of workshop. Of door het voeren van een persoonlijk gesprek.

Tijdens het Inspiratiefestival kwamen er allerlei mensen langs, van jong tot oud. Bijna iedereen had wel één of meerdere associaties met verlies, en het werd beaamd dat je niet alleen een dierbare kan verliezen maar ook je gezondheid, relatie, veiligheid… Een enkeling zei: ‘Op dit moment heb ik er gelukkig niet mee te maken!’. Wat natuurlijk heel fijn is. Wel viel mij op dat diegenen dan snel doorliepen, alsof je er dan ook geen aandacht aan hoeft te geven.

Mijn intentie is om verlies en ook rouw bespreekbaar te maken. Ongeacht of het op dat moment speelt. Om bewustzijn aan te wakkeren en de ander het gevoel te geven dat het er mag zijn.

Het was in ieder geval bijzonder om vanachter mijn stand de ‘wereld’ te bekijken, wetende dat iedereen wel met verlieservaringen rondliep. Laten we elkaar daarin zien en de ander het gevoel geven dat hij of zij altijd aan mag kloppen. Want dat hebben we soms nodig, allemaal.