Betekenis

December is een bijzondere maand voor mij; elk jaar gebeurt er wel iets opvallends. Moeilijke dingen zoals ziekte, en mooie dingen: beter worden, zwangerschap… en dan ben ik ook nog iemand die data onthoudt. Ik kan deze maand zo een paar dagen noemen waar ik stil bij sta, door geraakt wordt, dankbaar voor ben.

En dan zijn er in december natuurlijk de feestdagen. Ik hou van de lichtjes, gezelligheid en het samen zijn. De cadeautjes en verwachtingsvolle momenten. Het terugkijken, stilstaan en vooruitkijken.

Vroeger beleefde ik deze periode echt als het einde van een jaar, nu loopt de tijd meer door voor mijn gevoel. Het voelt als een geheel, met daarin terugkerende momenten. Passend bij het ouder worden denk ik 😉 Al ben ik nog vrij jong… Indrukwekkende levensgebeurtenissen zullen er ook mee te maken hebben. Je gaat anders tegen het leven aankijken.

Ook bepaalde momenten krijgen daardoor een andere lading. Zoals de decembermaand voor mij. Waardevol en lastig tegelijk. Allerlei gevoelens wisselen elkaar af en het is best een kunst om daar vorm aan te geven.

Maar het is zoals het is en dat is goed: ik schrijf graag gedichten maar moet ook denken aan die Sinterklaas ziek op de bank, ik geniet van kerstliedjes maar kan er ook verdrietig van worden, ik hou van Oud en Nieuw maar het voelt toch anders dan eerst…

Voor mij is december een bijzondere maand. Blijkbaar moet dat zo zijn. Maar de gebeurtenissen van de afgelopen jaren laten mij ook zien dat iets zomaar kan veranderen: denk aan de associatie die je hebt met een bepaald moment. We kunnen nog zoveel betekenis geven aan bepaalde dagen zoals kerst, maar het leven kan andere plannen hebben. En het is dan aan jou om daar een nieuwe betekenis aan te geven.

Ik wens iedereen een waardevolle tijd, met alles wat er is. En kracht voor jouw ‘December-periodes’, ook als die voor jou op een ander moment in het jaar zijn.