Waar kun je aan denken bij verlies en rouw?

Bekijk het aanbod

Je kunt een dierbaar persoon verliezen, je gezondheid, een relatie, je baan. Misschien had je wel bepaalde verwachtingen die niet uitkomen, of word je genoodzaakt om een levensfase los te laten. Ook kan het zo zijn dat je heftig reageert op een verliessituatie van een tijd geleden, of heb je een vermoeden dat dit het geval is. Daarnaast kun je te maken krijgen met levend verlies, zoals een beperking in de gezondheid van een familielid. Of misschien heb je wel verdriet om een ander soort verlies.

Aan de ene kant weten we dat verlies en rouw bij het leven horen. Aan de andere kant willen we vooral graag dat het goed met ons gaat.

Als je te maken krijgt met een verliessituatie, weet je vaak niet wat je moet doen. Omgaan met de realiteit van verlies, verwacht of onverwacht, kan veel van ons vragen. Hoe je reageert kan verschillen per situatie, en is onder andere afhankelijk van je persoonlijkheid en je eerdere ervaringen.

Ook maakt het uit hoe je omgeving reageert. Voel je je gezien en gesteund, of juist niet? Of je je echt begrepen voelt ligt vaak aan de ervaring van de ander, of diegene zich daadwerkelijk kan inleven in jouw situatie.

Voor ieder mens is zowel de beleving van het verlies alsook het rouwproces dat daardoor op gang komt persoonlijk. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij jouw specifieke situatie.

GEWOONLeven. werkt zowel met volwassenen als met kinderen en jongeren, en kijkt graag samen met jou wat jij nodig hebt.

Naast persoonlijke begeleiding is het mogelijk om samen te komen met lotgenoten, mensen die een vergelijkbare situatie meemaken. Het is fijn als je (h)erkenning vindt en elkaar verder kunt helpen. GEWOONLeven. helpt op een laagdrempelige manier bij het organiseren en begeleiden van de bijeenkomst(en), die zowel binnen als buiten plaats kunnen vinden.

Ook kun je als professional of werkgever behoefte hebben aan handvatten als het gaat om verlies en rouw. Voor jezelf, je collega’s, je medewerkers en cliënten is het van meerwaarde om hiermee bekend te zijn, zodat je weet wat te doen bij een verliessituatie. GEWOONLeven. verzorgt onder andere workshops, gastlessen en deskundigheidsbevorderingen.

GEWOONLeven. biedt ook mamacoaching: verlies en rouw kunnen onderdeel zijn van het proces rondom kinderwens, zwangerschap of moederschap. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het niet uitkomen van je kinderwens of ziekte van je kind. Als je met pril zwangerschapsverlies te maken hebt of hebt gehad kun je bij GEWOONLeven. terecht voor de specialisatie miskraambegeleiding. Ook is het mogelijk dat je een verliessituatie meemaakt die losstaat van het moederschap maar wel een grote impact kan hebben op jou en je gezinsleven, zoals het overlijden van een dierbaar persoon, het overgaan van je relatie of verlies van je werk. Het gaat er vooral om hoe jij het ervaart en of jij de behoefte hebt aan extra ondersteuning, wat voor soort verlies het ook is.

Voor meer informatie: Aanbod en Over Amber